Zin zaaien

Heb jij zin in het leven? Hoe begin jij aan jouw dag? Sta je fluitend op en kan je niet wachten het eerste punt van je to-do lijst af te turven? Of negeer je de wekker, stop je je hoofd in het kussen en stel je de confrontatie met alles wat je te wachten staat zo lang mogelijk uit? Motivatie en levenslust lijken aangeboren eigenschappen te zijn, maar niets is minder waar; zin in het leven kan je leren! Léren? Nou ja, het is eigenlijk meer zaaien. En hoe je dat dan doet, zin zaaien, dát kan je leren. Just…

Zin zaaien

Heb jij zin in het leven?

Hoe begin jij aan jouw dag?
Sta je fluitend op en kan je niet wachten het eerste punt van je to-do lijst af te turven? Of negeer je de wekker, stop je je hoofd in het kussen en stel je de confrontatie met alles wat je te wachten staat zo lang mogelijk uit? Motivatie en levenslust lijken aangeboren eigenschappen te zijn, maar niets is minder waar; zin in het leven kan je leren! Léren? Nou ja, het is eigenlijk meer zaaien. En hoe je dat dan doet, zin zaaien, dát kan je leren.

Just follow the steps…

Stap 1 – WETEN

Bodemonderzoek
Houd een week lang voor jezelf bij in welke activiteiten je van te voren zin hebt, dus waar je gemotiveerd voor bent en in welke activiteiten je van te voren géén zin hebt, dus waar je niet gemotiveerd voor bent. Ja, die ken ik, denk je nu misschien, maar hier blijft het niet bij… Noteer achteraf bij alle activiteiten of je er niét tevreden of voldaan over bent geweest of dat je er wél tevreden of voldaan over bent geweest.

Noteer je bevindingen*…

Uitkomst analyseren
Alles waar je van tevoren geen zin in hebt maar achteraf wel tevreden over bent is het bewaren waard.
Alles waar je van tevoren zin in hebt en achteraf tevreden over bent mag je koesteren.
Alles waar je van tevoren geen zin in hebt en achteraf niet tevreden over bent kun je onderzoeken:

  • Wat is de reden dat je het doet?
  • Zou je het ook niet kunnen doen?
  • Voor wie doe je het?
  • Zou iemand anders het kunnen doen?
  • Hoe doe je het?
  • Zou je het ook op een andere manier kunnen doen?

Noteer je bevindingen*…

Stap 2 – DOEN

Onkruid wieden
Schrap alle klusjes/activiteiten waar je achteraf niet tevreden over bent en waar je geen goede reden voor hebt, die je niet op een ander manier kan doen of die iemand anders ook zou kunnen opknappen. Makkelijker gezegd dan gedaan denk je nu misschien. En daar heb je helemaal gelijk in. Net als dat onkruid altijd overal weer opkomt, sluipen er altijd weer ongemerkt “plichtplegertjes” in je agenda. Dus wieden* mag je altijd blijven doen!

Mesten
Je grond is inmiddels aardig los geharkt, het meeste onkruid is eruit, tijd om te zaaien! Maar zinzaad heeft mest nodig om te groeien. En wat koeienmest is voor groente en fruit, dat is aandacht, zorg en liefde voor zinzaad. Dus eigenlijk moet je er zin in hebben om zinzaad te zaaien… En dat brengt ons zomaar op het eerste geheim van zin: of je ergens zin in hebt, of dat je iets als zinvol ervaart, heeft te maken met de waarde* die jij aan jouzelf, jouw activiteiten en jouw leven hecht.

Dus vraag jezelf eens af:

  • Wat is mijn motivatie om zinzaad te zaaien?
  • Wil ik zin hebben in het leven of kan ik ook leven zonder zin?
  • Wat is de waarde van mijn activiteiten?
  • En last but not least; besef ik zelf eigenlijk wel dat ik het waard ben om zinvol te leven?

Noteer je bevindingen*…

Schraap al je motivatie voor het zinzaaien bij elkaar en verrijk de bodem ermee.
Jij en het leven zijn het waard.

Zaaien
Kies een mooie dag uit voor het zaaien. En vooral, neem de tijd! Zaai helemaal op je eigen manier. Je kan zinzaaien door het te vertellen aan je vriend of je kat, je kan zinzaaien door een prachtig ritueel met jezelf te doen. Je kan zin zaaien door deel te nemen een aan bijzonder event. Je kan zinzaaien door heel hard te gaan fietsen of door heel zachtjes tegen jezelf te zeggen dat jij nu veel over jezelf weet, dat je onkruid hebt gewied en dat je jouw bodem hebt verrijkt met liefde en dat het nu tijd is om het zaad uit te strooien.

Stap 3 – GENIETEN … (nu al?)

Beschijnen en begieten
Net zoals bloemenzaad heeft zinzaad zon en water nodig. De zon voor zinzaad is alles wat jij doet waar je plezier aan beleeft, waar je om moet lachen, waar je energie van krijgt of wat je super belangrijk vindt.

Laat jouw zon dus stralend aan de hemel staan…

Jouw liefde voor jezelf en voor de ander is het water. Dus laat de liefde gul uit je gietertje stromen, je zaadjes zullen ervan groeien en bloeien. En dat is het tweede geheim van zin: zin zaaien is eigenlijk al zin oogsten!

Oogsten

Doe het zachtjes, doe het geduldig en doe het respectvol. Kleine zinplantjes zijn teer en zij houden niet van lawaai. Koester je zin, koester je zelf, koester het leven…


Gouden woorden bak

Wat is een bevinding?
Een bevinding is goud waard. Een bevinding is namelijk iets dat je ergens, in jezelf, in de ander of in de wereld, aantreft en dan bevestigd. Het mooie van een bevinding is dus dat je niets hoeft te vinden van wat je vind. Het is er gewoon. Je kan er niet omheen. Of je kan er wel omheen. Of je ergens omheen gaat of dat je er doorheen gaat hangt er dan weer van af in welke toestand jij je op het moment van de bevinding bevindt. En van die eigen toestand hoef je dus ook weer niets te vinden. Je kan die toestand nemen zoals die is. Acceptatie en bevinding gaan hand in hand.

Wieden
Het  geheim van onkruid wieden is dat wieden eigenlijk ook oogsten is. Door af te wegen wat je wilt behouden en wat niet, door jezelf af te vragen of iets of iemand bij jou hoort of niet, en door activiteiten die je uit plicht doet maar die voor jou geen waarde hebben te laten vallen oogst je inzicht in jouw eigen motivatie en waarden. Je oogst dus verbinding met jezelf. Altijd blijven wieden is dus altijd verbinding blijven maken met jezelf!

Waarde
Naar de wáárde van waarde is veel onderzoek gedaan. Het blijkt dat het belang dat jij hecht aan jouw leven, en de waarde die jij aan het leven geeft, direct invloed hebben op jouw gezondheid. Wil je hier meer over weten verdiep je dan in Salutogenese.

Gastblog Muriel Boeke

Muriel Boeke

Muriel Boeke schrijft, speelt viool en geeft vioolles, coacht en voert Socratische gesprekken.
Muriel is de zus van Fenna :-)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share